Πωλ Σοφιανός

Ελληνικό Stonewall, η περιληπτική ιστορία του Athens Pride από το 1992

Κάθε Πέμπτη στο SPICES CLUB γινόντουσαν πάρτι μόνο για άντρες κι στα οποία μπήκανε μέσα στρατιώτες με πολυβόλα και αστυνομία και εισαγγελέας. Συνέλαβαν περίπου 10 άτομα και τους απέδωσαν βαρύτατες κατηγορίες με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να κρεμαστεί από ντροπή στο κελί του στην Γαδά.

Η τηλεόραση είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στην διαπόμπευση των συλληφθέντων που όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι τις επόμενες μέρες και στα επόμενα χρόνια όλες οι βαριές κατηγορίες κατέρρευσαν.

Η επίθεση στο Club Spices και η αυτοκτονία του ενός από τους συλληφθέντες στάθηκε η αιτία να ξεκινήσει το Ελληνικό Stonewall και να βγούμε να διεκδικήσουμε στους δρόμους την ελευθερία μας. Πρέπει να σημειώσω ότι ο Γρηγορης Βαλιανάτος για ακόμα μια φορά διέπρεψε στην Ελληνική τηλεόραση όταν οργίασαν τα κανάλια για το Spices.

Το Spices Club οδήγησε στην έναρξη του πρώτου parade ATHENSPRIDE 2005

Το πρώτο Athens Pride με την μορφή μαζικών πάρτυ στον λόφο του Στρέφη, τα διοργάνωνε η Πάολα απο το 1992 και για αρκετά κάποια επόμενα χρόνια.

Μετά ακολουθήσαν το 1996 σε κλειστούς χώρους, pride event αλλά τεράστια, που διοργάνωνα μονή μου ή με τον Γρηγόρη Βαλιανάτο ή με τον Φωτη Σεργουλοπουλο και τον Γιάννη Τσιρογιάννη.

Pride event με ομιλίες, σε αίθουσες του Δήμου Αθήνας, με πάνελ και εκδηλώσεις (δεν είχε γίνει παρέλαση) διοργάνωσε το 2000, αν θυμάμαι καλά, ο Πωλ Σοφιανός μόνος του. Από ένα πάνελ αυτής της διοργάνωσης, που συμμετείχα και εγώ ως ομιλήτρια και η Ειρήνη Πετροπούλου ξεπήδησε η δημιουργία της Λεσβιακής Ομάδα Αθηνάς.

Εφόσον ολοι αυτοί παλεύαμε τόσα χρόνια για να δημιουργήσουμε μια μέρα ένα περήφανο Athens Pride, ετοιμάζαμε το έδαφος, το 2005 σχηματίστηκε μια επιτροπή και έκανε το πρώτο parade στους δρόμους, το οποίο ολοι μας στηρίξαμε και στηρίζουμε.