DILDO IN THE BATHROOM 90's

Maria Cyber Photo Work

Πρώτη φορά μιλάω τόσο δημόσια για τις φωτογραφίες μου!

Θα χαρώ να σας δω στο Βερολίνο την 1η Οκτωβρίου 2006 στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που συμμετέχω. Στα πλαίσια του Porn Film Festival πραγματοποιείται η έκθεση φωτογραφίας “Achtung! FSK 18” στη Gallery Tristesse Le Grand


απο 1.10.2006 – 31.10.2006

Μαζί με άλλους πολύ πιο αναγνωρισμένους φωτογράφους από εμένα, όπως Andreas Fux από Βερολίνο, Bruce LaBruce από Τορόντο, Richard Kern από Νέα Υόρκη, Anja Weber από Βερολίνο, Emilie Jouvet από Παρίσι, Christine Wons από Βερολίνο, Nan Goldin από Νέα Υόρκη, Charles Gatewood από Σαν Φρανσίσκο και εγώ, Maria Cyber από Αθήνα.

Εκεί παρουσιάζω την πρόσφατη φωτογραφική μου δουλειά με τίτλο “in my mum’s living room” που λίγα λόγια και εικόνες μπορείτε να δείτε στο τέλος αυτού του κειμένου.

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι μια πολύ μικρή αναδρομή όλης της φωτογραφικής μου δουλειάς και παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα απειροελάχιστο δείγμα της πρόσφατης δουλείας μου. Γνωρίζω ότι με τα κόκκινα χιαστά που καλύπτουν τα γυμνά σημεία αλλά και λόγο του μικρού μεγέθους των φωτογραφιών, δεν αναδεικνύεται όλη τους η δύναμη, αλλά δεν θέλω ακόμα και μέσα από web να δείξω κάτι περισσότερο.

Maria Cyber, My Work:

“Οι φωτογραφίες μου γεννήθηκαν με σκοπό να σοκάρουν και να εκπαιδεύσουν την πόλη που με μεγάλωσε και που με ανέχεται. Οι φωτογραφίες μου εμπνέονται μέσα από τις αγαπημένες μου ερωτικές συντρόφους και βγαίνουν μέσα από τις όμορφες στιγμές που έχω μοιραστεί μαζί τους.

Ξεκινώντας μαθήματα φωτογραφίας και αμέσως μετά μαθήματα graphic design θέλησα να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία που ειχα μάθει για να δείξω και να απενοχοποιησω τον λεσβιακό ερωτισμό που έντονα ζω και που “κοινωνικά” θέλει να περιορίζεται μόνο σε χάδια και φιλιά.

Στρατευμένη τέχνη αποκαλώ την φωτογραφιστική μου δουλειά και τις πρώτες μου εικόνες τις αντιμετώπιζα και τις επεξεργαζόμουν σαν flyers.

Ο σχεδιασμός “προκλητικών” flyers και εντύπων και η διανομή τους σε πολυσύχναστους χώρους, για χρόνια ικανοποιούσε απόλυτα την ακτιβιστική μου ανησυχία και άνοιγε τα όρια ανεκτικότητας της πόλης που ζω.

Η καλλιτεχνική μου ανησυχία πιο ολοκληρωμένα καλύπτεται όταν φωτογραφίζω και επεμβαίνω στις δικές μου εικόνες που και αυτές με την σειρά τους λαχταράνε να μοιραστούν στους δρόμους, να κολληθούν σε τοίχους, να μπουν σε βιτρίνες και να περάσουν έντονα μηνύματα όπως: “ο κώλος μιας γυναίκας φωνάζει” “love me tender, love me true but fuck me hard” (1999)

Βομβαρδισμένη από την πορνογραφία προς τέρψη του ετεροφυλόφιλου αρσενικού πληθυσμού θέλησα να κάνω κομμάτια της δικιάς μου σεξουαλικής ζωής, εικόνες περήφανες, γυναικεία πορνογραφικές, ρομαντικές και ερωτικές.

Μια γυναίκα φωτογραφίζει τις ερωμένες της διαφορετικά από ότι ένας άντρας, ολες οι εικόνες μου έχουν από πίσω τους μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθώ. Οι εικόνες μου ορίζουν και ευχαριστιούνται οτιδήποτε φαλλικό αλλα με άλλη φαντασία. Ακουμπισμένο σε μια τουαλέτα, σε έναν καναπέ, φορεμένο από ένα κοριτσάκι με ροζ νεγκλιζέ.

Ακολουθώντας φόρμες συνηθισμένες για να είναι οι εικόνες μου εύπεπτες, μην παίζοντας με φώτα και σκιές, μη μπερδεύοντας τον θεατή, ξεκάθαρες προβάλουν και μέσα στο βατό, σχεδόν γεωμετρικά στημένο κάδρο, εμφανίζεται κάτι παράδοξο, κάτι παράταιρο, μα τοσο φυσιολογικό για εμένα. Και ακριβώς αυτή είναι η καλλιτεχνική έκφραση αντίδραση μου στα κοινωνικά στερεότυπα, αυτή είναι η ανατροπή που επιδιώκω.

Την πρόσφατη φωτογραφική μου δουλειά την θεωρώ πιο ώριμη μιας και δεν λειτουργεί πλέον η εικόνα μου σαν flyer αλλά καθαρά φωτογραφικά. Η “επανάσταση” της εφηβείας μου έχει καταλαγιάσει και την θέση της παίρνει ο ίδιος πολιτικός λόγος αλλά σε πιο αισθησιακό, ήμερο τόνο. Στο σαλόνι που έχω τις περισσότερες αναμνήσεις της ζωής μου και που πολύ κλασσικά διακοσμείτε από τo γούστο της παραδοσιακής μαμά μου, βρήκα ως κατάλληλο χώρο να στήσω τις δικές μου ερωτικές εικόνες.


Θα χαρώ πολύ να σας δω στην έκθεση και εύχομαι ολόψυχα μια μέρα, σύντομα, αυτή η πόλη σε κάποια γκαλερί της να μπορέσει να φιλοξενήσει την δουλεία μου.”

Maria Cyber
– In my mum’s living room –